Мандариндер туралы қызықты деректер

Мандариндер туралы қызықты деректер - Информатор 1
Share

Цитрус жемістері әлемнің түкпір-түкпірінде адамдардың рационының ажырамас бөлігіне айналды, бізді өз дәмі мен пайдасымен қуантады. Осы әртүрліліктің ішінде оңай ажыратылатын қабығы бар шағын қызғылт сары жемістер ерекше орын алады. Мандариндер қысқы мерекелермен, балалықпен және жайлы отбасылық кештермен ассоциацияланады. Алайда әдеттегі жемістің артында барлығына белгілі емес көптеген таңғажайып ерекшеліктер жасырынған. Осы цитрустардың тарихы мыңжылдықтарды қамтиды және шығыс мәдениеттерінің ежелгі дәстүрлерімен байланысты. Осы күн жемістері туралы ең тартымды фактілермен танысайық.

Атауының шығу тегі және ежелгі тарих

«Мандарин» атауы бұл атақты иеленген Қытай империясының жоғары лауазымды шенеуніктерімен байланысты. Осы сановниктердің жарқын қызғылт сары киімдері піскен цитрус жемістерінің түсін еске түсірді. Ежелгі заманда қарапайым халық осы жемістерді қолдануға құқығы болмады, олар тек император отбасы мен ақсүйектерге арналған.

Осы цитрустардың отаны қазіргі Қытай және Үнділік-Қытай аумағы деп саналады. Археологиялық табылымдар мандарин ағаштарын үш мыңнан астам жыл бұрын өсіргендігін дәлелдейді. Буддалық монахтар көшеттерді азиялық елдер бойынша таратты, жемістерді өркендеу мен әл-ауқаттың символы деп есептей отырып.

Еуропаға мандариндер тек XIX ғасырдың басында саудагерлер мен теңізшілердің арқасында келді. Алғашқы ағаштар аристократтардың оранжереяларында экзотикалық ерекшелік ретінде пайда болды. Жаппай өсіру климаттық жағдайлар осы мәдениетке қолайлы болған Жерорта теңізі өңірлерінде басталды.

Ботаникалық ерекшеліктер және түрлері

Мандарин ағашы рут тұқымдасының мәңгі жасыл өсімдіктеріне жатады және төрт метр биіктікке жетуі мүмкін. Жапырақтары қою жасыл, жылтыр, үгілгенде тән цитрус хошиісімен. Ақ гүлдер аралар мен басқа тозаңдатқыштарды тұқым түзілімі үшін тартатын жағымды иіске ие.

Өлшемі, дәмі және піскен уақыты бойынша ерекшеленетін көптеген сорттар бар:

  • клементиндер тығыз қабығы мен дәндері жоқ тәтті дәмімен сипатталады;
  • сацумалар аязға төзімділігімен және жемістердің ерте піскен мерзімімен ерекшеленеді;
  • танжериндер жарқын қызғылт сары түсі мен қарқынды хошиісімен көзге түседі;
  • апельсиндермен будандары танжело деп аталады және екі түрдің қасиеттерін үйлестіреді.

Селекционерлер жақсартылған сипаттамалары бар жаңа түрлерді жасау бойынша үнемі жұмыс істейді. Қазіргі заманғы сорттар жоғары өнімділікпен, ауруларға төзімділікпен және жақсартылған дәм қасиеттерімен ерекшеленеді. Кейбір будандар бөлме өсімдіктері ретінде сәндік ыдыстарда өсіруге арнайы шығарылған.

Қоректік құндылығы және денсаулыққа пайдасы

Бұл цитрус жемістері дәрумендер мен минералдық заттардың шынайы қазынасы болып табылады. Бір орташа мандарин аскорбин қышқылының тәуліктік нормасының жартысына жуығын қамтиды. С дәрумені иммундық жүйені нығайтады, организмді суық тию ауруларынан қорғай отырып.

Аскорбин қышқылынан басқа жемістер басқа пайдалы компоненттерге бай:

  1. Қабықтағы флавоноидтер қабынуға қарсы қасиеттерге ие және жасушалардың қартаю процестерін баяулатады. Бұл антиоксиданттар бос радикалдарды бейтараптандырады, организм тіндерінің зақымдануының алдын ала отырып. Цитрустарды жүйелі тұтыну жүрек-қан тамырлары аурулары мен онкологияның даму қаупін төмендетеді.
  2. Талшық асқорыту процесін қалыпқа келтіруге және ішектің сау микрофлорасын қолдауға ықпал етеді. Тағамдық талшықтар тоқтық сезімін жасайды, тәбетті және дене салмағын бақылауға көмектесе отырып. Диетологтар фигураларын қадағалайтын адамдарға мандариндерді рационға қосуды ұсынады.
  3. Калий су-тұз тепе-теңдігін реттейді және жүрек бұлшықетінің қалыпты жұмыс істеуін қолдайды. Бұл минерал артериялық қысымды төмендетуге және жүрекке жүктемені азайтуға көмектеседі. Калийді жеткілікті тұтыну инсульттер мен басқа қан тамырлары апаттарынан қорғайды.

Қабықта қамтылған эфир майлары бактерияға қарсы қасиеттерге ие және көңіл-күйді жақсартады. Цитрус хошиісі депрессиямен күресу және жұмысқа қабілеттілікті арттыру үшін ароматерапияда қолданылады.

Әртүрлі елдердегі мәдени маңызы

Қытай дәстүрінде мандариндер сәттілікті, байлықты және ұзақ өмірді бейнелейді. Ай күнтізбесі бойынша Жаңа жылды мерекелеу кезінде осы жемістерді туыстар мен достарға сыйлау қабылданған. Сыйлықтағы жемістердің саны символдық мағынаға ие — жұп сан бақыт әкеледі.

Жапондықтар бонсай өнерінің элементі ретінде ергежейлі мандарин ағаштарын өсіреді. Жемістері бар миниатюралық өсімдіктер тұрғын үйлер мен кеңселерді әшекейлейді, үйлесімділік атмосферасын жасай отырып. Күн шығысы елінде гүлдеп тұрған ағашты қарау ақыл-ойды тыныштандырады және медитацияға ықпал етеді деп саналады.

Еуропалық елдерде бұл цитрустар дәстүрлі түрде Рождество мерекелерімен байланысады:

  • Испанияда жаңа жыл түнінде сәттілікке он екі мандарин жеу әдеті бар;
  • неміс балалары камин маңында ілінген шұлықтарда жемістерді табады;
  • британдық отбасылар үйді хошиіспен толтыра отырып, шыршаларды кептірілген дәндермен әшекейлейді;
  • француз кондитерлері мерекелік дастарқанға арналған цитрус нотталары бар талғампаз десерттер жасайды.

Ресейліктер де мандарин иісін жаңа жыл мерекелері мен қысқы демалыстармен берік байланыстырады. Дәстүр кеңестік кезеңде пайда болды, сол кезде осы оңтүстік жемістері дәл желтоқсан-қаңтарда қолжетімді болды.

Өсіру және әлемдік өндіріс

Қазіргі заманғы әлемдік мандарин өндірісі жыл сайын отыз миллион тоннадан асады. Қытай жаһандық өнімнің жартысынан астамын өсіре отырып, көшбасшы орындарды ұстап тұрады. Испания өндірушілер арасында екінші орынды иеленеді және еуропалық өңірде басты экспорттаушы болып табылады.

Мандарин ағаштары жұмсақ қысы мен жылы жазы бар субтропикалық климатты артық көреді. Өсімдіктерге жақсы дренажды топырақ және вегетация кезеңінде жүйелі суғару қажет. Шамадан тыс ылғалдылық саңырауқұлақ аурулары мен тамыр жүйесінің шірігінің дамуына әкелуі мүмкін.

Өсіру технологиясы бірнеше маңызды кезеңдерді қамтиды:

  1. Көшеттерді тұрақты түп тамырларға егу өнімділікті және ауруларға төзімділікті арттырады. Селекционерлер жергілікті жағдайларға бейімделген цитрус өсімдіктерінің түп тамырларын пайдаланады. Егілген ағаштар топыраққа отырғызғаннан кейін үшінші-төртінші жылы жеміс беруді бастайды.
  2. Қалыптастыратын қыру дұрыс тәжді жасайды және ішкі бұтақтардың жарықтандырылуын жақсартады. Әлсіз өркендерді жою өсімдіктің күшін жеміс беретін бұтақтарды дамытуға бағыттайды. Санитарлық қыру зиянкестер мен патогенді микроорганизмдердің бақша бойымен таралуының алдын алады.
  3. Зиянкестермен күрес биологиялық және химиялық әдістерді қолданумен кешенді тәсілді талап етеді. Цитрус мәдениеттерін қалқаншалар, ширелер, өрмекші кенелер және басқа жәндіктер зақымдайды. Қазіргі заманғы фермерлер экологияны сақтау үшін пестицидтердің орнына табиғи жыртқыштарды қолдануды артық көреді.

Өнімді жинау жемістердің нәзік қабығын зақымдамау үшін қолмен жүреді. Жиналған мандариндерді тасымалдау үшін орауға дейін өлшемі мен сапасы бойынша сұрыптайды.

Аспаздық қолдану және қызықты рецепттер

Жаңа мандариндер көбінесе пайдалы тағам немесе десерт ретінде табиғи түрінде қолданылады. Алайда аспазшылар осы цитрустарды әртүрлі тағамдарда пайдаланудың көптеген тәсілдерін тапты. Шырын ет пен балық тағамдарына арналған тұздықтарға қосады, оларға жеңіл қышқылдық беріп.

Қыртыс шоғырланған эфир майларын қамтиды және нан өнімдері мен сусындар үшін хош иіс заттарға қызмет етеді. Қанттандырылған қабық талғампаз дәмге айналады және торттарға әшекей болады. Дәндер салаттарда шпинатпен, жаңғақтармен және ірімшікпен үйлестіріледі, дәмдердің контрастын жасау үшін.

Мандариндерден әртүрлі десерттер мен сусындар дайындайды:

  • желе мен мармелад табиғи пектиннің арқасында жарқын және хош иісті болады;
  • сорбет ыстық күні сергітеді және ең аз калорияны қамтиды;
  • цитрус тұндырмасына негізделген ликерлер Жерорта теңізі асханасында танымал;
  • қабығы қосылған шай қыста жылытады және иммунитетті нығайтады;
  • смузи дәрумендік коктейль үшін мандариндерді банандармен және жидектермен үйлестіреді.

Қытай асханасы кептірілген қабықты дәстүрлі тағамдарда дәмдеуіш ретінде пайдаланады. Кептірілген қабықтарды ерекше хош иіс беру үшін ет рагуларына және сорпаларға қосады. Азиялық аспазшылар үйректі пісіруден бұрын мандарин шырынында маринадтайды, цитрус нотталары бар нәзік етті алып.

Ерекше фактілер және қолдану

Мандарин дәндері терінің күтімі үшін косметологияда қолданылатын майды қамтиды. Экстракт жасартатын қасиеттерге ие және әжімдермен күресуге көмектеседі. Цитрус майларына негізделген кремдер беттің түсін тегістейді және пигменттік дақтарды ашады.

Қабық астындағы ақ тор альбедо деп аталады және жемістің жүзімінен гөрі көбірек дәрумендерді қамтиды. Көптеген адамдар денсаулыққа пайдасы туралы күдіктенбей осы бөлікті алып тастайды. Диетологтар жемістерді максималды пайда үшін ақ талшықтармен бірге тұтынуды кеңес береді.

Мандариндердің қызықты ерекшеліктері білгірлерді де таңғалдырады:

  1. Ағаштар дұрыс күтім және қолайлы жағдайларда елу жылдан астам жеміс бере алады. Ескі өсімдіктер аз жеміс береді, бірақ олар неғұрлым қанықты дәм мен хош иіске ие. Кейбір бағбандар жасы үлкен ағаштарды отбасылық қасиет ретінде арнайы сақтайды.
  2. Цитрус хошиісі химикаттарсыз табиғи түрде маса мен басқа жәндіктерді қуады. Мандарин майы бар шамдар жазғы кешде террасада жайлы атмосфера жасайды. Цитрусқа негізделген табиғи репелленттер балалар мен жануарларға қауіпсіз.
  3. Қабық тоңазытқыштағы табиғи ауа сергітетін және жағымсыз иістердің абсорбенті ретінде пайдаланылады. Кептірілген қабықтарды мата қаптарына салады және киімді хош иістендіру үшін шкафтарға салады. Эфир майлары табиғи тазалау құралдарын өндіруде де қолданылады.

Жапон ғалымдары мандариндерді жүйелі тұтыну екінші типтегі қант диабетінің даму қаупін төмендететінін анықтады. Зерттеулер флавоноидтардың организмдегі глюкоза метаболизміне оң әсерін көрсетті.

Осы цитрус жемістерінің аз белгілі аспектілерімен танысу адамзат үшін олардың маңыздылығының жаңа қырларын ашады. Байлықтың ежелгі символдарынан денсаулыққа пайдасы туралы қазіргі заманғы зерттеулерге дейін — мандариндер ұзақ жол өтті. Қарапайым жаңа жыл жемісі мәдени тарихтың бай тасымалдаушысы және құнды қоректік заттар болып шығады. Осы күн жемістерін күнделікті рационға қосу тек дәм ләззатын ғана емес, сонымен қатар организм денсаулығына қамқорлықты да сыйлайды.

You may also like...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *